Search
недела 24 март 2019
  • :
  • :
loading...

НАУЧНИЦИТЕ: ПРИРОДНИТЕ КАТАКЛИЗМИ СТАНУВААТ СÈ ПОЧЕСТИ, ВРЕМЕТО Е СÈ ПОНЕПРЕДВИДЛИВО

loading...

Познавањето на климатските промени ќе ни помогне подобро да се подготвиме. Аномалии горештини во Германија, пожари во Шведска и другите скандинавски земји, отровни алги размножување се во невообичаено топлото оваа година Балтичкото Море – летото на 2018 година е рекордно топло не само во Европа, туку и во многу други региони во светот.

Оваа остра промена на климата е последица од глобалното затоплување, сметаат научниците од меѓународната организација World Weather Attribution (WWA). Тие го испитаа влијанието на глобалното затоплување врз феноменот на климатските промени што се одржа ова лето и заклучи дека најновите природни феномени во Европа се резултат на глобалните климатски промени.

Како научниците покажаа врската помеѓу глобалното затоплување и климатските промени ова лето, регистрирани во Европа. За основа на нивната анализа научниците од WWA ги зеле последните податоци и податоците од историјата на метеоролошките надзор од 6 метеоролошки станици кои се наоѓаат главно во Северна Европа – Финска, Данска, Ирска, Холандија, Норвешка и Шведска. Овие станици се избрани по практичност, бидејќи тие собирале информации без прекин од почетокот на 19 век и тоа беше дигитализирано.

Научниците користеле метеоролошките податоци во два модели, кои дозволиле да се проучуваат климатските промени. Во првиот модел климата е испитуван со оглед на условите во кои живееме денес, во вториот – без да се земе предвид човековото влијание врз животната средина. Потоа научниците ги споредиле резултатите добиени од овие два модели. Врз основа на податоците од метеоролошката станица во Копенхаген научниците утврдиле дека во првиот модел аномалии жега, таква каква што се случила во Европа ова лето, ќе се повторува еднаш на 7 години. Во вториот модел, i. без влијание на човечкиот фактор – еднаш на секои 35 години. “Затоа, можеме да тврдиме дека глобалните климатски промени ја зголемуваат веројатноста од аномалии жештина десетици пати”, изјави Фридерике Ото, метеоролог од Институтот за климатски промени во Оксфордскиот универзитет. Анализата на податоците од сите шест метеоролошки станици населил исто така дека поради глобалното затоплување веројатноста од долгото топло време кое Европа доживеа ова лето, се зголемила двапати.

Аномалните климатски феномени ќе станат почести и поинтензивни.

Зошто е важно да се знае дали одреден природен феномен е резултат на глобалните климатски промени? Климатските промени се многу апстрактни феномени базирани на апстрактни фигури. Еден од најважните показатели за таквата промена е зголемувањето на просечната глобална температура. Но, луѓето може да го почувствуваат зголемувањето на просечната глобална температура не директно, туку само индиректно – во форма на обилни дождови, аномалија, урагани или суши. “Поради оваа причина, многу е важно да се најдат и докажат овие конкретни примери на ефектите од климатските промени. Знаејќи како климатските промени ќе ни помогнат подобро да се подготвиме “, вели Роберт Вато, научник од француската лабораторија за екологија и клима.

По топлото лето на 2003 година, кога само во Франција од високите температури умреле 15 000 лица, француската влада разви план за акција во случај на подолг период на горештини, за да се минимизираат придружни ризици за здравјето. Но, експертите се плашат дека овие планови се застарени. “Овие планови се засноваат на екстремни климатски феномени како што се топлина или обилни врнежи што веќе ги познаваме. Проблемот е во тоа што климата денес веќе се разликува од она што беше во блиското минато, а во иднина промените ќе бидат уште повеќе екстремни “, изјави Роберт Вато. Во некои земји, политичарите веќе го сфатија обемот на проблемот. Така, во Велика Британија, каде што температурите на воздухот ова лето исто достигнаа 30 степени и повеќе, пратениците ја повикаа владата да се развие план за заштита на населението и најмногу на стари лица, во случај на подолги горештини. Тие се плашат дека до 2050 година стапката на смртност од топлото време би можела да се зголеми три пати.

Познавањето на климатските промени ќе ни помогне подобро да се подготвиме. Дали бројот на екстремни климатски феномени ќе се зголеми во иднина? За жал, да, откриле истражувачите. “Аномалните климатски феномени ќе станат почести и поинтензивни. Веќе е познато дека периодите на екстремно топли лета, како, на пример, летото 2003 во Европа, ќе се повторуваат во година, дури, ако успееме да го задржиме темпото на глобалното затоплување во границите од 2 степени “, изјави Ендрју Кинг, научник метеоролог од Универзитетот во Мелбурн. Во 2015 година, земјите-членки на ОН го усвоија Договорот за клима во Париз, а САД подоцна го напуштија. Главната цел на документот е да се спречи зголемување на просечната глобална температура од повеќе од 1,5-2 степени Целзиусови. Проблемот е што во моментов не постојат ефективни мерки способни за глобализација да помогнат да се постигне овој резултат, велат научниците. Тие, исто така, предупредуваат дека природните пресврти ќе станат сè почести, а временските услови – се повеќе непредвидливи. Сушните периодите ќе се променат од периодите на долги дождови и поплави, со различни климатски појави во истиот регион. Сето ова прави практични невозможни точни и долгорочни прогнози, што за возврат нема да ни овозможи добро да се подготвиме за нови превирања, предупредуваат научниците.

———————————

loading...